Wijnen uit de biologische cultuur zijn normale wijnen met hetzelfde alcoholgehalte, aroma, smaak en afdronk..
Deze wijnen zijn volledig natuurlijk, zonder gesjoemel (allerlei toevoegingen), die schering en inslag zijn bij de moderne industriële wijnbouw. Tot voor een vijftigtal jaar werd alle wijn gemaakt volgens deze cultuur.
Respect voor de tradities en moderne technologie gaan hier hand in hand.
Natuurlijke teelt en vinificatie.
In geen enkel stadium wordt enige chemisch samengestelde (dikwijls zwaar giftige) stof gebruikt in de biologische teelt. Een evenwichtige biologisch levende grond kan alleen bekomen worden als kunstmeststoffen en chemische onkruidverdelgers (pesticiden, herbiciden) die de grond ontwrichten en de plant verzwakken, verboden worden. De moderne wijngaarden zijn bacteriologisch en biologisch totaal doodgespoten.
Voorkomen van ziektes
In deze wijncultuur wordt preventief gewerkt door intensieve grondbewerking (labour).
Schimmelziektes zoals oïdium (meeldauw) en mildiou worden bestreden met klassieke eeuwenoude natuurlijke middelen zoals, Bouillie Bordelaise (Bordeauxse pap) en sterk verdunde zwavel( 1/3 à ½ minder dan in de gewone teelt) Nog andere natuurlijke middelen staan ter beschikking, zoals aftreksels van netels, paardenstaart, zeewier, rotspoeder, basaltmeel, mineralen, oligo-elementen en ook seksuele verwarring. Waar in de industriële teelt alle natuurlijke vijanden (vogels, Lieveheersbeestjes enz) van de ziekteverwekkers verdwenen zijn, komen deze in de biologisch teelt veelvuldig voor.
Voeding van de grond
Kunstmeststoffen zijn verboden. Voor de tussentijdse voeding worden uitsluitend organische meststoffen (compost, groenbemesting, dierlijke meststoffen ) gebruikt.. Deze verhogen de humuswaarde, het bacteriologisch en het biologisch leven in de grond. Juist dit is de oorsprong van de natuurlijke smaak en aroma in de wijn.
Vinificatie (wijnbereiding)
Elk chemisch samengesteld toevoegsel en pepmiddel, zoals kleur- smaak en aroma-verbeteraars, chemische bewaarmiddelen, ontzuur- of bijzuurmiddelen enz. zijn verboden.Houtkrullen (om een eiktoets te geven) eveneens.
De natuur wordt niet geforceerd in deze cultuur.
Controle
Biologische wijnen zijn gemaakt volgens een strikt lastenboek. Op de naleving hiervan worden zeer regelmatig
( minimum één maal per jaar) controles uitgevoerd door onafhankelijke gespecialiseerde organismen, onder controle van het “Ministerie van Landbouw”. De term “biologische landbouw” is beschermd door de EEG.
Het certificaat wordt telkens maar voor één jaar toegekend en is elk jaar te hernieuwen, na controle van de naleving van het lastenboek. Elke inbreuk op het lastenboek wordt bestraft met uitsluiting.
Biodynamische wijnbouw
Hier worden bovendien homeopathische bereidingen verstoven om het biologisch leven nog meer te dynamiseren. Ook wordt rekening gehouden met de kosmische cyclussen voor de bewerking van grond en plant ( planten van wijnstokken, snoeien, opbinden, lichte of zware grondbewerking, oogsten, bottelen enz.)
Kwaliteit
De opbrengst per Ha wordt vrijwillig beperkt om de kwaliteit te bevorderen. De typische natuurlijke eigenschappen van elke regio (terroir) komen volledig tot uiting in deze wijnen, mede door het gebruik van de natuurlijke gistcultuur van de druiven (geen industriële gemanipuleerde gistingsklonen).
De meeste rode wijnen worden nauwelijks gefilterd of zelfs helemaal niet, bij de botteling. Dit waarborgt de verdere ontwikkeling van de wijn op fles. Enig depôt (bezinksel) kan hierdoor wel ontstaan. Dit is een teken van kwaliteit !
Al deze wijnen zijn gebotteld op het domein van de wijnbouwer.
In de biologische cultuur gebeurt de druivenoogst in principe met de hand , waardoor alleen de goede druiven en geen vreemde elementen in de gistingskuip belanden (80% van de gewone wijnoogst gebeurt machinaal).
Gezondheid
Bij het drinken van deze wijn zal nooit hoofdpijn of enig ander ongemak optreden. Uiteraard zitten in deze wijnen ook geen resten van pesticiden en andere giftige chemische stoffen
De combinatie van al deze elementen , waarbij ook de kunst van de wijnboer een doorslaggevende rol speelt,garandeert een wijn die terecht een edel vocht mag genoemd worden.